Hur får jag bort matta fläckar på marmor?

Matta fläckar kan du välja mellan tre alternativ nedan och det finns inga medel som har en proaktiv påverkan mot denna typ av fläck. Det går dock att återställa matta fläckar på marmor.

  1. Lämna det som det är och låt fläckar bli patina och minnen från fina stunder med nära och kära runt ditt marmorbord
  2. Kontakta en stenhuggare som kan göra en ompolering av skivan åt dig. Detta är dock ganska dyrt, gissningsvis runt 2 000kr per kvadratmeter. Vi tillhandahåller inte denna tjänst och kan därmed inte hjälpa dig med polering av marmor.  
  3. Gör det själv. Du kan slipa om skivan själva men om du har en polerad yta så kommer du inte att få upp samma glans som tidigare. Det är inte svårt men det tar tid och du kommer att behöva en del sandpapper. OBS! Vita marmorskivor är inga problem att göra denna behandling med och det går även bra att göra det på mörkare skivor som exempelvis den svarta Nero Marquina eller gröna Verde Guatemala – däremot så kan de mörkare stenarna få en grå ton från slipandet och för att bli av med den så kan du olja in den med exempelvis Symaskinsolja. Stenen kommer då att ta en mörkare ton så vi rekommenderar att du först blöter ner stenen för då kommer du att se ungefär hur tonen på stenen kommer att bli när du har på oljan. När du sedan oljar in stenen så rekommenderar vi att du fuktar en trasa med oljan och jobbar in den med cirkulära rörelser och sedan torkar rent med en torr trasa. Du kan även applicera oljan och låta stenen suga åt sig men var då medvetna om att det kan orsaka att stenen blir mörkare än du tänkt dig.
Vid behandling av vit marmor som exempelvis Carrara C så ska du INTE använda någon olja utan då slipar du enbart enligt instruktionerna nedan

Gör såhär
  1. Börja med att våtslipa stenen med ett cirka "400"-sandpapper. Att våtslipa innebär att du slipar marmorns yta tillsammans med vatten. Du behöver inte överdriva med vattnet utan se till att det är lite blött bara. Slipandet ska ske med små cirkulära cirkulära rörelser. Om ni har en polerad skiva så kan det vara enklare för er att först våtslipa med "120"-papper och sedan slipa igen med 400-papper.
  2. Om du känner att du vill få upp lite mer glans på bordet så kan du fortsätta processen med finare och finare sandpapper och du kan även avsluta med att slipa med scotch-brite och väldigt lite vatten. Alternativt så kan du ta stålull (EJ svinto eller annan stålull med kemikalier) och gnugga i cirkulära rörelser så kommer du att få upp lite glans på stenen. När du känner att du uppnått det resultat du önskat så kan du inspektera skivan genom att sätta dig nära skivan och ha ett ljusinsläpp (fönster) på andra sidan av bordet så att du kan se att det speglar sig i bordet. När ljuset faller så kommer du att se om du har missat något område.
TIPS! När du slipat klart, se till att spara den hårdhet på sandpapper som du senast använde på stenen så kan du gå på och slipa bordet varje gång det uppstår en fläck. Då slipper du slipa hela bordet utan kan istället gå på varje individuell fläck.
Stonefactory

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.