Vad finns det för olika typer av blandare?

Tvårattsblandaren 
Har funnits sedan 20-talet. Den har en ratt för varmvatten och en ratt för kallvatten. Tvårattsblandaren har tätningskäglor av mässing med gummi-packning och är enkel och billig att serva. Tvårattsblandaren finns också i en del mer exklusiva utföranden som har krankäglor med keramisk tätning.


Ettgreppsblandaren 
Introducerades på 60-talet. Istället för två rattar har ettgreppsblandaren en spak med vilken man kan reglera både vattenmängden och temperaturen.
De flesta ettgreppsblandare har en keramisk tätningsinsats men finns också med gummitätning. Ettgreppsblandaren är vanligast i tvättställ och disk, men förekommer också i bad och dusch.Inbyggnadsblandaren 
Är en blandare som byggts in i vägg. De synliga delarna består endast av vred och pip. Har sedan länge varit vanligt i offentliga duschutrymmen men börjar även dyka upp hos privatpersoner.Termostatblandaren 
Började säljas på 70-talet. Termostatblandaren har ett temperaturvred och ett mängdvred. I termostatblandaren sitter en känselkropp, termostatdel, som känner av varmvattentemperaturen. Känselkroppen utvidgas eller drar ihop sig och belastar i sin tur temperaturkäglan. Termostatblandaren håller på så sätt konstant den temperatur du ställt in med temperaturvredet. På temperaturvredet sitter också en mekanisk hetvattenspärr för att förhindra skållning. En del termostatblandare har även något som kallas för tryckbalansering, vilket innebär att den måste få samma tryck från varmvattnet som från kallvattnet annars stänger den flödet helt. Ett bra skydd mot skållning om kallvattentrycket skulle försvinna. Termostatblandare är vanligast i bad och dusch.
Stonefactory

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.