Hur rengör jag kalksten?

Kalksten är mycket känslig för produkter som innehåller syror som vin, citrusfrukter, kolsyra och vinäger. De förstör ytan, syror bryter ner kalk, vilket stenen är uppbyggd av och poleringen försvinner. Fett- och oljefläckar måste alltså avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att de tränger in i stenen.

Om fläckarna redan finns där bör man vara försiktig innan man ger sig på en stenyta med fläckborttagningsmedel. Det är viktigt att först ta reda på vilka ämnen just den aktuella stenen tål eller är extra känslig för. Risken finns annars att skadorna blir än större. Det bästa sättet att komma åt fläckar är generellt att agera snabbt, innan de sprids in i materialet.

Kalkstensytan kan mättas med såpa med jämna mellanrum. Överflödig såpa tvättas sedan bort med vatten, eftersom en övermättad yta kan bli matt och flammig. För daglig rengöring är en mikrofiberduk fuktad med vatten tillräcklig. Vid fläckar eller lättare nedsmutsning av bänkskivan, så använd inte rengöringsmedel med lågt pH-värde (surt) eller slipmedel. Använd stället en PH-neutral natursåpa.

Stonefactory

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.