Rörtyper

Hårda kopparrör 
Även kallade cu-rör, från den kemiska beteckningen för koppar: cu.
Kopparröret finns som raka längder på 2,5 eller 5 meter i dimensionerna DY 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22, 28, 35, 42, 54, 70, (76,1), (88,9) (108) och så vidare.

Förkromade kopparrör 
Ibland skall rören monteras synligt i till exempel badrum, tvättstugor o.s.v.
Då är denna rörtyp fördelaktig då den både är snygg och lätt att hålla ren.
Det finns i två olika kvaliteter, glödgade och halvhårda. Det halvhårda röret finns i längderna 2 och 2,75 meter och det glödgade finns i 1,2 och 2 meter.
Båda dessa rör finns i dimensionerna DY 8, 10, 12, 15, 18 och 22 och kan bockas med rätt bocknyckel.

Pex-rör 
Är den vanligaste rörtypen för dold rördragning. Pexrör är gjorda i förnätad (x) polyetenplast (pe) och har väldigt bra termiska egenskaper. Pex har funnits sedan 60-talet och är sedan slutet av 90-talet mycket vanligt. Pexröret ger en snabbare installation än med konventionell prisol, materialkostnaden anses ligga på ungefär samma nivå, pexröret är billigare än koppar men installationsdetaljerna något dyrare. Den lätta hanteringen av pex gör dock att installationstiden minskar, vilket kan ge en lägre totalkostnad. Pexrör ger ej ifrån sig några metaller och anses vara ett hälso- och miljövänligare val än exempelvis kopparrör. Tappvattenpex används vid dold rördragning och finns i dimensionerna DY 15, 16, 18, 20, 22, 25, 28, 32 mm o.s.v. beroende på fabrikat. Pex finns på rulle med eller utan skyddsrör och även i raka längder. Innerytan i ett pexrör är slätare än i ett kopparrrör och trots att pexröret har en mindre innerdiameter vid samma yttre diameter kan man använda sig av samma dimensioner som koppar tack vare det låga motståndet i pexröret. Utanpå pexröret sitter skyddsröret. Skyddsröret fungerar dels som skydd mot yttre påverkan. Det finns också möjlighet att byta ut pexröret och installera ett nytt rör i det gamla skyddsröret. Skyddsröret indikerar också vid eventuella läckage och har en viss isolerande funktion tack vare att en luftspalt bildas mellan pex-röret och skyddsröret.

AluPex-rör 
En variant av pexrör är alupex. Där har man en aluminiummantel ytterst på röret som skydd samt för att få en fixering av röret - pex är ju annars ”åter-fjädrande” och vill tillbaka till sin ursprungsform. Alupex finns i samma dimensioner som Pex, på rulle med eller utan skyddsrör och även i raka längder.


Stonefactory Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.