Vad är kakel?

Kakel är keramikplattor av relativt poröst s.k. lergods, som alltid är glaserade. Kakel är glaserade plattor baserade på leror som bränns vid i relativt låg temperatur, omkring 1000 grader.

Kakel är en finkeramik, det vill säga lergods och därför är kakel mer poröst vilket innebär att det har en förhållandevis hög vattenabsorption. Kakel kan ta upp cirka 10 – 20 procent vatten. Ju högre vattenabsorption, desto lägre hållfasthet och motståndsförmåga mot till exempel nötning, kemikalier och frost. Av den anledningen monterar man endast kakel på väggar i till exempel kök eller badrum inomhus. Man kan tex inte montera kakel utomhus då den höga vattenabsorptionen gör att plattan kan riskera att spricka.

Kakelplattor ska inte monteras i pool. Kakel skall läggas på väggar och inte på golvet. Glaserade kakelplattor kan ha rundad kant eller en rakskuren kant. De rakskurna plattorna brukar benämnas som rakskurna, rektifierade, laserskurna eller med ett R. Vanliga rundade plattor är de där det inte står något annat eller OR som står för orektifierad dvs rundad klassisk kant.

Du hittar vårt utbud av kakel här
Stonefactory

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.