Vad är marmor?

Marmor är ursprungligen en kalksten och tillhör den bergart som går under namnet “metamorfisk sten” - en sten som genomgått omvandling. Carraramarmor är utan tvekan den mest kända och omtalade naturstenen i världen och Carrarabergen började formas för ungefär 190 miljoner år sedan. Under de miljontals år så har dessa kalkstenar utsatts för enorma tryck och temperaturer i berggrunden som skapat vad vi idag kallar för “marmoreringar” som i själva verket är små föroreningar i stenen - mycket vackra föroreningar.

När ämnena som kalkstenarna består utav av utsätts för dessa tryck och temperaturer så omkristaliseras kalciten (kalkspat) till en hårdare form och under denna process så uppstår det små mängder av föroreningar som bildar de vackra ådringarna i stenen. Det går även att finna vattenkristaller och ljusare ådringar som uppstått från att vatten runnit genom bergen. Det förekommer även små gasbubblor. Dessa naturliga bubblor förekommer slumpartat i stort sett all Carraramarmor och är oftast en till några millimeter stora.

Då olika stenar är olika porösa så kan man även känna vissa ådringar vid beröring på vissa stenar som exempelvis de mer exklusiva vita marmorsorterna samt den kända svarta Nero Marquina marmorn med flera. Fenomenen som uppstått i bergen är alltså vad som lämnat oss med de mycket vackra naturstenar som vi idag användernär vi inreder våra hem.


Läs mer om relaterade frågor här:


På bilden ser du MARMOR BIANCO CARRARA C 305X305X10MM
Stonefactory

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.