Vilken fog ska jag välja?

Att välja fog till sina plattor är en smaksak.
Fog bör alltid läggas mellan plattorna.
Fogbredden är upp till dig och plattsättaren.

Liten tumregel att ta till om din plattas kulör befinner sig mittemellan två fogfärger;

Önskar du att fogen ska flyta ihop med plattan, så välj en liiite mörkare nyans. Vill du att fogen ska synas lite mer än plattan, så välj liiite ljusare.

Det man kan tänka på är att ljusa fogar på golv kan bli mörkare efter en tids användning. För att behålla ursprunglig färg bör fogen därför rengöras med jämna mellanrum.

Badrum är i regel inte så stora rum och när det kommer till val av kakel och fogfärg bör du börja med att besvara frågan; “Vad är det du vill fokusera på i badrummet?”.

För har du t.ex. ett vackert mönstrad golv så blir det naturligt att låta väggarna stå tillbaka och låta golvet få fokus – då passar en fog som så mycket som möjligt går i samma ton som väggarnas plattor. Har du istället valt en speciell sättning eller form på platta, kanske du istället vill få fram det med fogen som mönster, och då blir mer kontrasterande färg naturligt att välja.

Nedan listar vi några olika färger och hur man kan tänka kring dem.

Vit fogfärg – diskret känsla
Stora, vita kakelplattor är både modernt och populärt. Speciellt laserskurna varianter tillåter smala fogar och i sin tur ett enhetligt intryck. Tack vare att de laserskurna plattorna är exakta i sin storlek, kan man skapa en illusion av att väggen är satt med en enda stor skiva istället för flera små.

En annan aspekt på vita fogar till vita kakelplattor är att det ger ett lugnt, sammanhållet helhetsintryck.

Ljusgrå fogfärg – standardnyansen
Generellt är ljusgrå fog standard. Det är den fogen du oftast får om du inte gör ett val och utan istället låter plattsättaren bestämma. Men den ljusgrå fogen behöver inte vara tråkig och intetsägande – tvärtom kan den vara både snygg och praktisk!

Jobbar du med större format på väggarna och vill markera det lite “lagom” så hjälper ljusgrå fog dig med det. I detta badrum nedan plockar fogen upp den grova bergsgrunden också och ge lite det vita kaklet en länk till både golvet och stenen. Snyggt och enkelt!

Grå fogfärg – lite mer effekt
Grå fog är (av uppenbara skäl) lite mörkare än ljusgrå men inte fullt så kraftig som mellangrå. Den kallas många olika namn men gemensamt för denna nyans är att den är “lagom” på ett snyggt sätt. Om du istället jobbar med vita plattor så kan grå fog ger en tillräcklig konstrast mot det vita för att synas på håll men tar inte över rummet.

Mellangrå fogfärg – ger ton åt tidlösa format
Har man en ljus platta så kan man använda en mellangrå fog för att skapa en effekt i badrummet.

Mörkgrå fogfärg – lagom grafisk och retroflörtande
Den mörkgrå fogen är vanlig till mörka golvplattor då den passar de flesta samtidigt som den döljer smuts bättre än svart fog som oftare avslöjar kalkavlagringar.
Till vita plattor blir den en vågad effekt och därför populär till mer klassiska badrum där du vill ha en effekt men är rädd att svart kommer att kännas för hårt.

Svart fogfärg – våga gå lite längre
En av de tydligaste trenderna ett tag nu har varit mörk fog mot vanliga, vita kakelplattor. Till synes ett enkelt knep som är väl värt att ta vara på. En svart fog matchas extra bra med den industriella stilen som kännetecknas av mycket metall, patina och charm.

Att välja en kontrasterande fogfärg kan också vara ett bra sätt att skapa blickfång på väggarna. Fogen förstärker här väldigt effektfullt de olika kakelformaten och gör att väggarna sticker ut trots att de “tävlar” med en underbart pampig marmor.


Stonefactory

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.